header banner
Default

De drie beste cryptocurrencies om te minen in 2021


Ben je er ook aan toe om via het minen een bijdrage te leveren aan de crypto community én ben je op zoek om daar een lekkere winst mee te pakken? Dan is dit het juiste artikel voor je! Ben je op zoek naar wat meer algemene achtergrondinformatie over het minen, lees dan ons blog “Minen, wat is dat dan?”

Bekijk snel

VIDEO: The BEST Coins to Mine in 2023!
VoskCoin

Voordat we van start geen even een korte video om je geheugen even op te frissen en te kijken wat mining precies inhoudt. 

Hoe kies je de crypto die je wilt gaan minen? Waar let je op?

VIDEO: Best Miners To Buy For Mining In 2024 At ANY BUDGET
VoskCoin

Wanneer je besluit om cryptocurrency te gaan minen, ligt het voor de hand dat je dat zo effectief en efficiënt mogelijk wilt gaan doen. Om een antwoord te vinden op de vraag welke crypto het beste te minen is, zul je jezelf eerst een aantal vragen moeten stellen. In deze blog gaan we tot in detail in op alle aspecten die komen kijken bij het minen, om jou te ondersteunen in de keuze voor de (voor jou) juiste coin. 

Bitcoin of altcoin?

Allereerst heb je natuurlijk de keuze welke coin je wilt minen. Normaliter zou je stellen dat het een verstandige keuze lijkt om de crypto te minen die momenteel het meeste waard is. Dit is uiteraard de alom bekende Bitcoin. De vraag is echter of de Bitcoin wel zo winstgevend is om te minen. Uiteindelijk wil je namelijk gewoon geld verdienen als miner. Het kan dan ook geen kwaad om jezelf achter je oren te krabben en te bedenken of je wilt wagen op het toneel waarin de zware jongens zich storten op het grote geld, of dat het je veel meer rendement oplevert om voor een altcoin te gaan.

Afbeelding: Net als alles in het leven, is het minen van crypto continu aan verandering onderhevig.

Kosten en opbrengsten

Dan is het natuurlijk nog van belang wat een crypto oplevert en wat het kost. Kost? Ja, wat het kost. Om crypto te verdienen als miner, heb je op zijn minst een werkende computer of mobiele telefoon nodig. Deze verbruiken stroom. Normaal denk je er misschien niet zo over na, maar er zijn toch een aantal factoren om rekening mee te houden. Je computer wordt in een paar jaar afgeschreven, je elektriciteitsrekening tikt lekker door en niet elke crypto heeft een stabiele beurskoers. Hou dus goed de balans tussen de inkomsten en uitgaven in de gaten, wanneer je begint met het minen van cryptocurrency’s. 

Met welke apparatuur wil je cryptocurrency gaan minen?

Er zijn in 2021 een aantal verschillende opties om een blockchain te ondersteunen en als miner aan de slag te gaan, namelijk:

 • Minen met je mobiele telefoon of tablet
 • Minen met je laptop of desktop
 • Minen met professionele mining-apparatuur

Het spreekt voor zichzelf dat de kosten en het rendement sterk afhankelijk is van je keuze. We gaan hieronder in op de verschillende opties waarmee je cryptocurrency kunt minen.

Minen met je mobiele telefoon of tablet

Als je van plan bent om via je mobiele telefoon of tablet je eerste stappen te zetten als miner, heeft dat een aantal voordelen:

 • Het stroomverbruik van een mobiele telefoon is aanzienlijk lager dan die van een computer
 • Je hoeft nauwelijks verstand van mining te hebben
 • Er is geen complexe software nodig, redelijk ‘plug & play’
 • Werkt ook op de wat oudere versies, mits je een smartphone hebt

Helaas kleven er ook twee belangrijke nadelen aan het minen via je telefoon of tablet:

 • De rekenkracht (en daarmee ook inkomsten) ligt een stuk lager dan computers of speciale hardware
 • Er zijn relatief weinig verschillende cryptomunten die je kunt minen, waardoor je opties beperkt zijn.

Mocht je willen minen via je mobiele telefoon of tablet, overweeg dan zeker de partijen Phoneum (PHM) of Electroneum (ETN).

Minen met je laptop of desktop

Wanneer je besluit om met je laptop of desktop te gaan minen, heb je aanzienlijk meer opties dan wanneer je via je telefoon of tablet inzet voor het helpen van een blockchain. Het nadeel van veel opties is dat het ook (veel) lastiger is om de juiste keuze te maken. Welke crypto het meest geschikt is om te minen, komen we later op terug. Voor nu is het belangrijk om helder te hebben welke componenten in je hardware van belang zijn bij het minen van cryptocurrency’s. 

Allereerst zijn de capaciteiten van je grafische kaart (GPU) de belangrijkste component. Hoe krachtiger je videokaart óf hoe meer videokaarten je hebt, des te meer succes zul je ervaren bij het minen van crypto. De rekenkracht van je grafische kaart is de belangrijkste eigenschap. Uiteraard zijn ook een fatsoenlijke processor en voldoende koeling belangrijk. Minen is ook een vrij luidruchtige bezigheid, omdat je computer op volle kracht draait. Zorg er dus voor dat je dit doet in een kelder of zolderkamer, zodat je geen overlast veroorzaakt of ervaart.

Afbeelding: Het minen van crypto begint bij een uitmuntende graphics processing unit (GPU).

Minen met speciale apparatuur

Qua opties ontloopt het minen met speciale apparatuur het minen met je laptop of desktop niet zoveel. Je kunt er dezelfde type coins mee minen, via dezelfde platforms en op dezelfde manier. Het grote verschil zit hem in de (veel) professionelere uitrusting van dit soort systemen. Dergelijke ASICs bevatten geen grafische kaarten aangezien die nog steeds ineffiiciënt zijn, maar speciaal ontwikkelde chips die gefocust zijn op cryptografie. Qua geluid, warmteproductie en stroomverbruik zijn ze ook veel minder t.o.v. opbrengsten.

Vergeet niet dat deze miners nog vele malen luidruchtiger zijn dan het minen met je laptop of desktop. Hierbij maakt het geen verschil of je voor Bitcoin of altcoins gaat. De miners komen vaak zonder behuizing (casing) en zijn louter ingericht op het optimaliseren van het aantal complexe berekeningen ten gunste van een blockchain. Er zijn voornamelijk systemen bekend voor Bitcoin, maar ook voor de altcoin Ethereum zijn er meer en meer miners te verkrijgen. Ook hiervoor geldt: hoe grotere de capaciteiten, hoe meer ze je kosten. 

Afbeelding: De Antminer, een veelgebruikte professionele mining hardware. 

Bitcoin minen? De pros en cons

VIDEO: Ik gebruikte een crypto miner van €3000 (en verdiende €___)
Creffie

Zoals gezegd klinkt het minen van Bitcoin natuurlijk een stuk interessanter als het minen van een kleine altcoin, zoals bijvoorbeeld de ETN van Electroneum. Waarom? Omdat 1 Bitcoin momenteel ruim € 9.000,- waard is en 1 ETN een kwartje.  Keuze snel gemaakt, toch? Nou nee, niet echt. Er komt veel meer bij kijken dan de populariteit van een munt. Daarom even een kort lijstje met daarin de pros en cons van het minen van Bitcoin voor jou op een rijtje.

De pros

 • Bitcoin is en blijft een populaire munt en geeft je een mooi onderwerp voor op feestjes
 • Er bestaat altijd de kans dat Bitcoin nog een keer over de kop gaat, waardoor het rendabel(er) wordt

De cons

 • Er bestaan veel miners voor Bitcoin, waardoor de concurrentie moordend is
 • Met name in China zijn enorm veel mining companies, omdat stroom daar nauwelijks wat kost.
 • Omdat er veel miners actief zijn, is het difficulty target (hoe complex de berekeningen zijn) sterk vermeerderd en is het erg lastig om Bitcoin te minen.
 • Zonder apparatuur (miners) zijn Bitcoin praktisch niet meer rendabel om te minen.

Tenzij je dus alles op alles wilt zetten en bereid bent om hier (financieel) flink in te investeren, is het verstandiger om de focus te verleggen naar verschillende altcoins. Zeker altcoins waar nog geen speciale en dedicated mining-apparatuur voor bestaat, is een markt die over het algemeen wat makkelijker te betreden is en waardoor je winst kan toenemen. 

Hoe bereken je de winstgevendheid van een crypto om te minen?

Als je lekker van start wilt gaan met het minen van je cryptocurrency, is het handig om wat onderzoek te doen naar de kosten en opbrengsten om zo je winstgevendheid een beetje te voorspellen. Per coin verschilt dit logischerwijs, maar dit verschilt ook per computer, per energieleverancier en platform.

Welke variabelen spelen een rol?

Kort door de bocht heb je rekening te houden met de volgende variabelen:

 1. De hashrate van je systeem
 2. Het stroomverbruik van je systeem
 3. De kosten van het stroomverbruik
 4. De hoogte van eventuele fees
 5. Je internetverbinding en de ’fair use policy’ ervan
 6. Hoeveel Bitcoin je geminede altcoin waard is 
 7. De huidige koers van een Bitcoin
 8. Kosten en afschrijving van je hardware
 9. De block reward
 10. De moeilijkheidsgraad (difficulty)

Dit zijn alles bij elkaar geteld flink wat factoren waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk zijn veel van die variabelen gelijk wanneer je je systeem inzet voor het minen van de ene crypto ten opzichte van het minen van een andere crypto. Immers, de hashrate, het stroomverbruik, hardwarekosten en kosten van het stroomverbruik zijn ongeacht de crypto die je wilt minen gelijk. 

Whattomine.com, een beetje hulp is handig

Natuurlijk kun je met je eigen onderzoek een heel eind komen, maar het kan geen kwaad om gebruik te maken van een fatsoenlijke database die je kan helpen met je berekeningen.  Op de website van Whattomine vind je een totaaloverzicht van verschillende crypto, GPU’s, ASICs en zelfs miners. Je kunt daar een aantal van eerdergenoemde variabelen zelf invullen om vervolgens te zien welke altcoins het meest winstgevend zijn voor jouw situatie. 

3 beste coins om te minen - hoe doe je dit?

Afhankelijk van de manier waarop je wilt gaan minen, zijn er een aantal verschillende opties. Indien je met je mobiele telefoon of tablet aan de slag wilt gaan, zijn je opties redelijk beperkt en hebben we zelf enkel ervaring met Phoneum (PHM) en Electroneum (ETN). Wanneer je echt naar specifieke miners gaat kijken, is de crypto die je gaat minen vaak al voorgeprogrammeerd op de specifieke miner. Doorgaans zijn dit miners voor Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH). Maar voor de tussenvariant zijn er een aantal interessante opties te noemen. 

Let op: hou er rekening mee dat de volgende opties op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor welke crypto je wilt gaan minen ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

1. Monero (XMR)

Monero dankt zijn bekendheid met name aan de mate van privacy van de coin. Een coin die uitermate geschikt is wanneer je in grote mate waarde hecht aan je eigen privacy en die van anderen. Monero is een coin die met zowel laptops als desktops te minen is, maar ook met professionele apparatuur binnengeharkt kan worden. 

2. Sumokoin (SUMO)

Sumokoin bestaat nu een jaar of twee en valt daarmee onder de categorie ‘jonkies’ tussen de andere cryptocurrency. Net als Monero zet ook Sumokoin stevig in op privacy, maar is het in iets mindere mate exceptioneel op dat vlak. Wel biedt Sumokoin verschillende ‘nifty features’ zoals een ‘seed’ van 26 woorden.

Om wat meer inzicht te krijgen in de verschillende opties waarop Sumokoin geminet kan worden kun je onderstaande video even bekijken:

3. Verge (XVG)

Als je aan Verge denkt, denk je aan low fees, vingervlugge transacties, grote volumes en multiplatform support. Verge is een alleskunner. Niet voor niets behoort Verge al jarenlang tot een van de meest populaire crypto om te minen. 

Afbeelding: Een professionele high-end mining setup met meerdere grafische kaarten in één case. 

Wanneer je coins hebt gemined, hoe zet je deze dan om in euro’s?

Je trapt lekker je schoenen uit, trekt dat biertje open en je leunt achterover. Je hebt het gedaan. Je hardware pruttelt, je software draait en je draagt bij aan de toekomst. Langzaam druppelen ook je eerste zuurverdiende cryptocurrency’s binnen. En terecht, je hebt het hem geflikt! Je kunt trots zijn op jezelf! Maar de grote vraag is wellicht vervolgens: wat moet ik er nou precies mee?

Het is natuurlijk prachtig om een flink aantal altcoins te hebben gespaard, maar het wordt pas echt mooi als je hier je bankrekening mee kunt spekken. De hamvraag waarmee we dus afsluiten is: hoe zet je deze dan om in euro’s?

Allereerst gaan we ervan uit dat je een software wallet hebt waarop je de coins als bedankje voor je trouwe inzet hebt ontvangen. Vanuit deze wallet heb je de optie om ze te versturen naar een exchange. Afhankelijk van welke exchange je gebruikt (lees voor meer info ons artikel over de verschillende exchanges), kun je jouw zuurverdiende crypto omzetten naar Bitcoins of zelfs al direct laten uitbetalen naar euro’s. Indien dat laatste niet het geval is, zetten wij zelf de coins meestal eerst om naar alom door exchanges geaccepteerde crypto (doorgaans Bitcoin) om het vanaf daar weer over te zetten naar ons Bitvavo-account. Vanaf Bitvavo is het kinderlijk eenvoudig om het portfolio in te wisselen voor euro’s en vervolgens op je bankrekening uit te laten betalen. 

IMAGE SOURCE: Pixabay


Tijdelijk - Gratis €1.000 verhandelen

Maak via AllesOverCrypto een Bitvavo-Account aan en betaal over de eerste €1000 aan crypto geen handelskosten!

 • Goedkoopste crypto exchange van NL
 • Geld storten met iDEAL en beginnen
 • Zeer gebruiksvriendelijk

Account aanmaken bij Bitvavo

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.


De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.


De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.


Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.

Sources


Article information

Author: James Wilkerson

Last Updated: 1703137081

Views: 1067

Rating: 4.4 / 5 (59 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: James Wilkerson

Birthday: 1932-10-06

Address: 6387 Dominique Spur Apt. 796, New Courtney, MN 76437

Phone: +4407319045122377

Job: Surveyor

Hobby: Cross-Stitching, Wildlife Photography, Running, Bowling, Card Games, Traveling, Coffee Roasting

Introduction: My name is James Wilkerson, I am a steadfast, unyielding, vibrant, dear, frank, skilled, accessible person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.